Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sýrová pomazánka
majonéza, tvrdý sýr, uvařená vejce, sůl
Sýr nastrouháme a smícháme s majonézou a s nadrobno nasekanými vajíčky. Podle chuti přisolíme.

 

Celerová pomazánka
máslo nebo majonéza, strouhaný celer, vejce, pepř, sůl, pár kapek citonové šťávy
Máslo nebo majonézu smícháme s nastrouhaným celerem, s nasekanými vajíčky, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou.

 

Hořčicová pomazánka
majonéza, uvařená vejce, hořčice (podle chuti kremžská, plnotučná apod.), sůl
Majolku smícháme s nadrobno nasekanými vajíčky a hořčicí a podle chuti přisolíme.

 

Salámová (šunková) pomazánka
majonéza, uvařená vejce, měkký salám nebo šunka, sůl, pažitka
Vajíčka nasekáme na drobné kousky, přimícháme na jemno nakrájený salám, majonézu a pažitku. Pomazánku podle chuti přisolíme.

 

Sardinková pomazánka
máslo, sardinky, uvařená vejce, hořčice, sůl, citronová šťáva
Máslo utřeme se sardinkami, vajíčka nasekáme na drobné kousky a smícháme s hořčicí, máslem a sardinkami. Vše přisolíme a zakapeme citronovou šťávou.

 

Sloní žrádlo
0,5kg točeného salámu, 1 sklenice majonézy, 1 větší cibule, sterilované okurky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce kečupu, pár kapek oleje.
Salám, okurky a cibuli semeleme v mlýnku na maso. Olej, hořčici a kečup dohromady chvíli povaříme - pak necháme vychladnout. Nakonec to vše smícháme a přidáme sůl a pepř podle chuti.

 

Rybí pomazánka
plechovka olejovek, cibule, máslo, hořčice, sůl
Rybky (bez oleje) rozmixujeme spolu s máslem, hořčicí a nakrájenou cibulí a podle chuti osolíme.

 

Třená niva
plísňový sýr Niva, máslo
Nivu rozdrobíme a utřeme spolu s máslem. Většinou není nutné přisolovat, protože Niva bývá dost slaná.

 

Čabajková pomazánka
čabajka, dunajská klobása, máslo, cibule
Čabajku a dunajskou klobásu semeleme, nakrájíme nadrobno cibuli a vše smícháme spolu s máslem. Pokud si přejeme pikantnější příchuť, můžeme vše zasypat špetkou pálivé papriky.

 

Pomazánka z uzeného sýra
Máslo, vařený žloutek, uzený sýr
Máslo utřeme se žloutkem a přidáme nastrouhaný sýr. Podle chuti přisolíme.

 

Tvarohová pomazánka s křenem
250 g tučného měkkého tvarohu, 1,5 dl mléka, sůl, křen, pažitka.
Tvaroh rozšleháme s mlékem a se solí, přidáme čerstvě nastrouhaný křen, drobně nakrájenou pažitku a řádně promícháme.

 

Pomazánka z taveného sýra
200 g taveného sýra, 60 g másla, 2 vejce vařená natvrdo, 8 lžíc mléka, 100 g měkkého salámu, sůl, hořčice, sterilovaná okurka, pažitka nebo petrželka.
Tavený sýr a vejce nastrouháme na jemném struhadle. Salám a okurky nakrájíme na drobné nudličky. Máslo utřeme do pěny, přidáme sýr a vejce a po lžících vmícháme mléko. Osolíme, přidáme hořčici a ušleháme do pěny. Pak do toho vmícháme salám a okurky a jemně nakrájenou zelenou nať. Opět promícháme, případně dosolíme.

 

Pomazánka z pečeného nebo vařeného masa
Zbylé maso umeleme s cibulí, vařeným bramborem, sterilovanou okurkou, kapií, dále vmícháme podle chuti trochu sardelové pasty, 1 –2 lžičky pikantní hořčice a vše zakapeme citrónovou šťávou. Směs si můžeme ochutit podle vlastní fantazie worcestrem, sójovou omáčkou nebo trochou kečupu.

Sýrová pomazánka s česnekem
150 g Eidamu vcelku, 1 malá majolka, 5 stroužků česneku.
Sýr nastrouháme na jemnější nudličky, přidáme rozmačkaný česnek a spojíme s majolkou. Většinou neochucujeme, ale je možné pomazánku přisolit.

 

Sýrová pomazánka s ořechy
1 balíček žervé, 100 g tvrdého sýra, 50 g ořechových jader, 2 – 3 lžíce mléka, hořčice, sůl. Žervé utřeme s mlékem, hořčicí a se solí, vmícháme jemně nastrouhaný sýr a hrubě pokrájené ořechy a dáme na chvíli proležet. Pomazánku pak podle chuti dochutíme.

 

Hermelínová pomazánka
1 Hermelín, 40 g másla, 2 – 3 lžíce kysané smetany nebo bílého jogurtu, 1 vejce natvrdo, 50 g měkkého salámu, malá sterilovaná okurka, 1 stroužek česneku, mletá paprika, hořčice, sůl.
Změklé máslo utřeme se solí, jemně nastrouhaným vejcem a smetanou. Hermelín rozmělníme vidličkou a dobře promícháme se směsí. Dále vmícháme jemně pokrájený salám a okurku, rozetřený česnek, papriku, hořčici a necháme v chladu rozležet.

 

Sýrová pomazánka s jablky
100 g másla, 2 Lučiny, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce sekané pažitky, 2 nakyslá jablka, sůl. V misce utřeme máslo s Lučinami, přidáme sůl, strouhaný sýr, pažitku a najemno nakrájená jablka. Promícháme a bohatě mažeme na krajíčky chleba nebo veky a zdobíme čerstvou zeleninou (rajčata, kapie, salátová okurka, ředkvičky apod.). Tato pomazánka je výborná i pro děti.

 

Česneková pomazánka
4 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, hrst jader vlašských ořechů, citrónová šťáva, pažitka, petrželka, sůl.
Česnek utřeme se solí v misce, zakapeme olejem a přimícháme ustrouhaná jádra ořechů a jemně usekanými zelenými natěmi. Ochutíme citrónovou šťávou a dáme vychladit.

 

Vajíčková pomazánka
6 vajec, 1 pomazánkové máslo, 1 lžička obyčejné hořčice, 3 stroužky česneku, sekaný libeček, petrželka, sůl. Natvrdo uvařená vejce oloupeme, nastrouháme a spolu s máslem je utřeme do pěny. Dochutíme utřeným česnekem, libečkem a hořčicí. Mažeme a zdobíme petrželkou.

 

Drožďová pomazánka se salámem
Na kousku másla zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme 50 g droždí a osolíme. Když se droždí roztaví, přidáme usekaný měkký salám a vmícháme nasekanou pažitku. Pomazánku podáváme buď teplou nebo i studenou.

 

Sýrová roláda
2 balíčky plátkového sýra, 100 g šuny (plátky), 2 lžíce sterilované kapie, 4 vejce, lžíce másla, sůl, pepř, pažitka
Sýr v obalu (neotevřeném) vhodíme do vařící vody a 20 minut vaříme na mírném ohni. Potom ho vyjmeme, vyndáme ze sáčku a válečkem rychle rozválíme na obdélníkový plát. Rozválený plát pokryjeme šunkou, přidáme smaženici z vajec na másle se solí (předem připravenou), nadrobno nasekanou kapii a pažitku, lehce popepříme a svineme do rolády (povrch můžeme poprášit sladkou paprikou). Roládu zabalíme do alobalu, aby se nemohla rozvinout a necháme nejméně hodinu vychladit. před podáváním roládu vyjmeme z alobalu a nakrájíme ostrým nožem na plátky

 

Krabí koktejl
1 balení zmražených krabích tyčinek, 150 gr majonézy-light, 1 lžíce kečupu, sůl, 1 lžička worcesteru, 1 dl smetany ke šlehání, citron, 1 sterilovaná okurka, listy hlávkového salátu, 1 jablko, červená paprika, petrželka.
Majolku rozmícháme spolu s kečupem, špetkou soli a worcesterem. Přidáme drobně nakrájenou sterilovanou okurku a na nudličky nakrájené jablko. Nakonec přidáme ušlehanou smetanu a jemně nastrouhané zmražené krabí tyčinky. Směs vložíme do ledničky. Před podáním koktajl vložíme do koktailových sklenek, vyložených listy hlávkového salátu. Na ozdobu použijeme snítky petrželky, proužky červené papriky a na okraje sklenek zavěsíme po řezu plátek citronu.